Psihoze

dr psi Psihoze

Psihoza este o tulburare mintala caracterizata prin pierderea contactului cu realitatea, dezorganizarea personalitatii, pierderea simtului realului si transformarea in delir a experientei traite. Persoanele cu o astfel de tulburare pot avea halucinatii, credinte iluzorii de durata sau idei delirante (paranoia sau grandomania), schimbari in structura de personalitate si manifestari de gandire dezorganizata. Halucinatiile sunt adesea insotite de neintelegerea comportamentului propriu, dificultati in interactiunea sociala si dificultati in executarea activitatilor cotidiene.

Optiunile de tratament in cazul acestor afectiuni sunt:

 • Tratament medicamentos, si dupa caz, spitalizare- la recomandarea medicului psihiatru
 • Psihoterapie individuala si de grup.
 • Consiliere psihologica a familiei

Psihoterapia individuala si de grup are efecte foarte bune in tratarea bolnavilor. Suportul familiei este intotdeauna de dorit, mai ales ca dezvoltarea unei psihoze (de ex. la adolescenti) este adesea rezultanta unui conflict intern al grupului familial. In timpul tratamentului, dar si ulterior, este important ca familia sa evite critica, judecata, si sa il ajute pe cel afectat sa inteleaga ca suferinta lui este simtita de cei din jur. In urma tratamentului, cei mai multi bolnavi psihotici pot duce o viata profesionala si familiala satisfacatoare, chiar daca vindecarea necesita timp si perseverenta.

 

 1. Tulburarea afectiva bipolara (psihoza maniaco- depresiva) Tulburarea afectiva bipolara este o afectiune psihica complexa, pentru ca include un cumul de mai multe patologii: tulburari de afectivitate, de atentie si gandire, sexuale, de comunicare. Netratata, aceasta afectiune poate duce la implicarea persoanei in activitati ce ii pot periclita viata, degradarea relatiilor sociale, pierderea locului de munca, tentative desuicid. Tulburarea maniaco- depresiva se caracterizeaza prin schimbari bruste si imprevizibile ale dispozitiei, ce prezinta doua episoade contrastante: mania sidepresia. Mania defineste o stare anormala de iritabilitate, o crestere a energiei, euforie, impulsivitate, iritatie, confuzie. Depresia, stare de spirit opusa maniei, defineste o stare mentala caracterizata prin ganduri pesimiste, tristete, lipsa placerii, tulburari ale somnului. Simptome ale maniei:
 • dispozitie iritabila / euforica, violenta verbala si fizica
 • insomnie- scade nevoia de somn, pacientul nefiind afectat de nivelul energetic care este chiar crescut ( diferit de depresie in care nivelul energetic este scazut, scade durata somnului cu oboseala consecutiva )
 • sentimente de marire, grandoare care sunt consecinta inflatiei autostimei - variaza de la incredere crescuta in fortele proprii pana la delirul grandomanic
 • fuga de idei
 • hiperactivitate (sociala, sexuala, profesionala)
 • logoree (vorbeste mult)
 • dezinhibitie (verbala, sexuala, in maniera de a sofa, cheltuie mai mult, initiative neasteptate in a initia calatorii)
 • abuz de droguri - in special cocaina, alcool, sedative

Simptome ale depresiei:

 • dispozitie trista, anxietate, idei de inutilitate, vinovatie, neajutorare
 • scaderea interesului pentru activitatile zilnice, fatigabilitate, scaderea randamentului
 • dificultati de concentrare, de a lua decizii
 • scadere memoriei
 • neliniste, iritabilitate
 • insomnii sau hipersomnii, cosmaruri
 • cresterea sau scaderea apetitului cu modificarea greutatii
 • scaderea stimei de sine, tendinta de devalorizare, aprecieri negative a calitatilor fizice si psihice
 • acuze somatice - diverse dureri care nu au cauza organica (palpitatii, dureri de inima)
 • idei de suicid.

Simptomele tulburarii bipolare pot fi atat de severe incat se poate ajunge la tentative de suicid. In aceste cazuri recomandam atentie medicala imediata, de preferinta a unui psihiatru sau psihoterapeut.  Riscul suicidal poate fi ridicat inca din stadiile incipiente ale bolii, de aceea, prin diagnosticare si tratare la timp, acesta poate scadea considerabil.

 

B.Schizofrenie

Schizofrenia este una din cele mai severe afecțiuni psihiatrice, cu repercusiuni grave atat pentru bolnav, cat si pentru apartinatori. Este caracterizata printr-o slabire a relatiilor interpersonale, a sentimentului coexistentei, printr-o pierdere a realitatii psihologice, toate ca rezultat al pierderii unitatii persoanei, adica a constiintei de sine. Schizofrenia se caracterizeaza prin halucinatii, delir, comportament si gandire dezorganizata. Persoanele cu schizofrenie se izoleaza de ceilalti oameni si de activitatile din jurul lor, retragandu-se intr-o lume interioara marcata de psihoza.
Schizofrenia este o boala cronica, ce necesita tratament pe toata durata vietii. Dar datorita noilor medicamente, simptomele schizofeniei pot fi ameliorate, permitand pacientului sa aiba o viata productiva si placuta.

Schizofrenia variaza de la usoara la severa. Unii pacienti pot fi capabili sa functioneze bine in viata de fiecare zi, in timp ce altii au nevoie de ingrijiri intensive, specializate. In unele cazuri, simptomele schizofreniei par sa apara brusc. In alte cazuri aceste simptome se dezvolta treptat, de-a lungul mai multor luni, si pot sa nu fie observate de la inceput.

Aceasta afectiune nu se amelioreaza de la sine, dimpotriva, in timp, se agraveaza fara tratament. Familia si prietenii sau colegii de serviciu sau scoala pot fi primii care sa sugereze ca pacientul are nevoie de ajutor.

Lasata netratata, schizofrenia poate determina probleme severe emotionale, de comportament si de sanatate, si chiar probleme legale si financiare care pot afecta toate ariile vietii pacientului. Complicatiile pe care schizofrenia le poate determina sau cu care se asociaza sunt:
- suicid
- comportament autodistructiv
- depresie
- abuz de alcool, droguri sau medicamente prescrise
- saracie
- lipsa locuintei
- conflicte familiale
- inabilitatea de a lucra sau a merge la scoala
- probleme medicale datorate medicatiei antipsihotice
- pacientul poate fi victima sau realizatorul unor acte penale
- afectiuni cardiace, deseori legate de fumatul intens.

Psihoterapia NU vindeca schizofrenia. Uneori medicamentele reusesc acest lucru, dar psihoterapia singura niciodata. Tratamentul medicamentos este cel mai important tratament al schizofreniei, iar psihoterapia vine ca un tratament adjuvant, care imbunatateste rezultatele terapiei medicamentoase.